Czyszczenie separatorów – czym jest i na czym polega?

Komentarze
Spread the love

Czyszczenie separatorów polega na wybieraniu wydzielonych substancji lekkich, które gromadzą się na powierzchni wody, a także osadów dennych. Aby to osiągnąć, wypompowuje się i utylizuje całą zawartość przy jednoczesnym płukaniu wnętrza separatora. Bardzo często podczas tego zabiegu konieczne jest wyciągniecie na zewnątrz filtrów, które znajdują się w separatorze.

Co to jest separator?

Separator to specjalistyczne urządzenie, które ma za zadanie oddzielanie, takich jak tłuszcze, ropa czy pochodne, od pozostałych nieczystości. Stosowanie separatorów określa ustawa, według której ich stosowanie konieczne jest wszędzie tam, gdzie stężenie zanieczyszczeń lekkich przekracza typowe wartości dla zwykłych ścieków. Dlatego separatory muszą być obowiązkowo stosowane np. w restauracjach, barach, czy innych lokalach gastronomicznych. Analogicznie separatory substancji ropopochodnych znajdują swe zastosowanie na stacjach benzynowych i parkingach. Jest to urządzenie oddzielające zanieczyszczenia, jednak z czasem sam wymaga oczyszczenia, ponieważ stopniowo obniża się jego efektywność. Jest to wynik nagromadzających się zanieczyszczeń. Serwis separatorów to bardzo ważny element dbania o jego sprawność. Bardzo ważne jest regularne sprawdzanie przepustowości oraz kontrola poziomu zanieczyszczeń. Zaniedbywania w tej sprawie mogą doprowadzić do zablokowania przepływu. Zablokowanie musi być udrożnione przy pomocy fizycznego bądź chemicznego działania.

Jak przebiega czyszczenie separatorów?

Oczywiście należy pamiętać, że mamy do czynienia z substancjami ropo podobnymi, dlatego absolutnie zabronione jest czyszczenie ich przez osoby, które nie mają do tego uprawnień i odpowiednich zabezpieczeń. Czyszczenie separatorów powinno odbywać się raz na dwa tygodnie, choć w przypadku bardziej intensywnych zanieczyszczeń nawet częściej. I w drugą stronę, możliwe jest zwiększenie okresu między czyszczeniami do nawet miesiąca. W zależności oczywiście od przetwarzanych tłuszczy. Wszystko to ocenić powinna profesjonalna firma zajmująca się kompleksowymi działaniami. Bardzo ważne jest, aby warstwa tłuszczu nie przekraczała 20 cm grubości. Profesjonalna firma posiada sprzęt oraz uprawnienia. Czyszczenie jest bardzo łatwym procesem, który polega na spuszczeniu wody i dokładnym zebraniu osadu z tłuszczu z podzespołów. Separator po czyszczeniu napełniany jest ponownie czystą wodą.

 

Zostaw komentarz