Współczesna kuchnia pełna jest elektroniki. Obok wielkogabarytowych lodówek, zmywarek czy kuchenek szafki pełne są różnych mniejszych urządzeń, które potrafią znacznie przyspieszyć i ułatwić przygotowywanie posiłków. Często to właśnie dobór małego AGD jest kluczowy w tym, aby gotowanie, zamiast męczyć, sprawiało przyjemność. Na jakie produkty z tej kategorii warto zwrócić uwagę?
Duży wybór produktów małego AGD wielu renomowanych producentów znajdziesz w Asortimo. To porównywarka cen dla sklepów internetowych pozwalająca na znalezienie najkorzystniejszej oferty z ogromnej bazy.
Blender – siła uniwersalności
Jeden z tak zwanych kuchennych gamechangerów – już po kilku użyciach pojawia się myśl „dlaczego nie kupiliśmy tego wcześniej?”. Blendery za pomocą szybkoobrotowych ostrzy tną i rozdrabniają składniki, oszczędzając nasz czas.
Na rynku znajdują się dwa główne rodzaje blenderów – kielichowe i ręczne. Różnią się one umieszczeniem ostrzy – w tym pierwszym przypadku są one umieszczona na dole specjalnego naczynia, w tym drugim tniemy od góry, trzymając blender w rękach. Ogromnym ułatwieniem są też dodatkowe końcówki, które znacznie zwiększają dostępne opcje.
Jakie dania możemy przygotować przy pomocy blendera? Możliwości są ogromne – blender pomoże w przygotowaniu zupy kremu, smoothie, koktajli, sosów do mięs, musów owocowych, szejków proteinowych dla sportowców i wielu innych potraw. Końcówki umożliwiają na przykład szybkie starcie ziemniaków na placki ziemniaczane, mielenie kawy czy kruszenie lodu – jest to zależne od rodzaju ostrzy i oczywiście mocy silnika blendera.
Sokowirówka czy wyciskarka? Witaminowe miksy owocowe
Owoce i przede wszystkim warzywa powinny być jednymi z kluczowych składników naszej diety. Sojusznikiem w przygotowaniu ich do konsumpcji są zaś wyciskarka wolnoobrotowa i sokowirówka – dwie strony tego samego witaminowego medalu.
Obydwa urządzenia służą do przygotowywania naturalnych soków, rozgniatając owoce i warzywa. Wyciskarki robią to jednak powoli, przez co przygotowanie soku trwa znacznie dłużej, z drugiej strony ten nie jest podgrzewany, nie powodując rozpadu niektórych soli mineralnych i witamin w wysokiej temperaturze. Sokowirówki zaś zgodnie z nazwą wirują na wysokich obrotach, przez co sok gotowy jest w zaledwie chwilę.
Frytkownica beztłuszczowa – Air Fryer
Tradycyjna frytkownica z uwagi na konieczność użycia dużych ilości oleju nieco wyszła z mody. W erze coraz lepszej świadomości dietetycznej popularność zdobywają rozwiązania oparte na zmniejszaniu zawartości tłuszczu w posiłkach. Jednym z produktów, które podążają tą drogą, jest frytkownica beztłuszczowa, która pozwala na przygotowanie szerokiej gamy dań.
Frytownica tego rodzaju opiera swoje działanie na gorącym powietrzu – w istocie jest to rodzaj małego piekarnika ze strumieniem gorącego powietrza w formie termoobiegu. Dzięki temu można zminimalizować zawartość tłuszczu (nawet z takim urządzeniem nie zejdziemy jednak do zupełnego zera – przewodnictwo cieplne nie robi wyjątków) i jednocześnie zachować smak przygotowywanych potraw.
Do czego nada się beztłuszczowa frytkownica? Możliwości jest sporo – od nuggetsów, przez owoce morza, warzywa w panierce, aż po słodkie przekąski, takie jak babeczki.
Grill elektryczny
Składany grill z uwagi na dwa panele grzewcze (z góry i z dołu) pozwala na jednoczesne opiekanie produktu z dwóch stron, co znacznie przyspiesza cały proces. To świetny pomysł na przykład na równomierne wysmażenie kotletów do burgera czy filetów rybnych. Na grillu elektrycznym przygotowywać można zarówno „pełnowymiarowe” dania obiadowe, jak i tosty czy słodkie omlety albo placki różnego rodzaju.
Warto zwrócić uwagę, czy zewnętrzne warstwy paneli są pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu, a także czy są one zdejmowane – w przeciwnym przypadku czyszczenie grilla może być dość problematyczne i czasochłonne.
Rozbudowana porównywarka sprzętu AGD
Porównywarka Asortimo z uwagi na ogromną bazę producentów ma coś do zaoferowania dla każdego. Zobacz teraz!