Uprawiając ogród należy pamiętać, jak ważna jest jakość ziemi. Aby ją użyźnić trzeba wybrać dobry ekologiczny nawóz. Dzięki temu nasze rośliny będą lepiej się rozwijać. Kompostownik można zrobić samodzielnie lub też wybrać gotowy spośród bogatej oferty na rynku ogrodniczym. Warto jednak zaznaczyć, że jakość gotowego kompostownika jest duża większa. Jak wybrać odpowiedni kompostownik dowiesz się z poniższego artykułu.
Kompostownik otwarty czy zamknięty?
Kompostowniki otwarte posiadają cztery ściany, które wyznaczają miejsce składowania odpadów. Często stosuje się ten rodzaj kompostownika, jednak rozkład biomasy jest w tym przypadku wolniejszy, gdyż ciepło, które powstaje podczas rozkładu ucieka. Wadą takiego kompostownika jest także to, że może przemoknąć w skutek deszczu. Otwarty kompostownik musi koniecznie mieć wyjście do gleby.
Kompostowniki zamknięte z kolei izolują nawóz od niekorzystnych warunków atmosferycznych. Pokrywa sprawia także, że wygląda on bardziej estetycznie. Kompostownik zamknięty trzeba jednak co pewien czas dotleniać i przekładać. Można się spotkać z wmontowanymi w kompostowniku napowietrznikami.
Na rynku można spotkać także kompostownik obrotowy. Posiada specjalną konstrukcję, dzięki której można obracać pojemnikiem i mieszać jego zawartość.
Rodzaje kompostowników
Kompostownik drewniane – można je zrobić samemu. Świetnie komponują się z ogrodem i innymi drewnianymi meblami ogrodowymi. Doskonale sprawdzają się do drobnych opadów na przykład resztek warzyw i owoców.
Kompostownik metalowe – najczęściej mają siatkowate ściany. Dużą zaletą jest świetny przepływ powietrza. Metalowe kompostowniki dość szybko się nagrzewają przez co w środku jest zwiększona temperatura.
Kompostownik ceglany – murowany kompostownik wygląda estetycznie i może służyć nawet jako ozdoba ogrodu. Niestety jest on montowany na stałe – nie można przenieść zbiornika w przypadku modernizacji ogrodu.
Co powinno się znaleźć w kompostowniku?
Do kompostownika powinno wrzucać się miękkie rośliny z resztkami ziemi, liście oraz skoszona trawę. Odpady kuchenne, jakie można umieszczać w kompostowniku to przygniłe owoce i warzywa, skorupki jajek, obierki, rośliny doniczkowe i resztki jedzenia. Ważne jednak, aby pamiętać, że nie wolno wrzucać odpadów zwierzęcych taki jak mięso, kości, tłuszcz, a także nabiału. Koniecznie za to powinniśmy dodać do kompostownika wodę, może być ta, która zazwyczaj ląduje u nas w zlewie. Gdy będziemy przestrzegać tych zasad, nasz kompostownik będzie miał jednolitą strukturę i zapach świeżej ziemi. Nie będziemy musieli się martwić nieprzyjemnych zapachem.