Potrawy na święta – tradycyjne i nowoczesne

Komentarze
[REKLAMA]

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas w gronie najbliższych. Sklepy przyciągają pięknymi dekoracjami, planujesz prezenty dla rodziny i przyjaciół a także menu na tegoroczną wigilię. Tradycyjne dania powinny znaleźć się na wigilijnym stole, ale co z tymi nowoczesnymi? Dziś wigilia to nie tylko kutia i pierogi z kapustą i grzybami. Poznaj przepisy, którymi zaskoczysz tegorocznych gości.

Tradycji się nie zmienia – smaki, które zna każdy

Zaserwuj gościom smaki, które kojarzą im się ze świętami, aby mogli poczuć magię wigilii i rodzinnego spotkania. Przygotuj pierogi z kapustą i grzybami oraz barszcz przygotowany na domowym zakwasie. Wiele regionów przygotowuje również zupę grzybową. Coraz częściej można skosztować zupy grzybowej w wielu domach. Ryba po grecku – faworyt i przez wielu domowników oczekiwany. Kapusta z grochem bądź z grzybami – łatwa w przygotowaniu potrawa.

  • Barszcz wigilijny – jeśli marzysz o idealnej barwie podczas gotowania dodaj do niego ukiszonych buraków. Podczas gotowania dodaj do niego odrobinę octu lub soku z cytryny. Gotowy barszcz na pewno posmakuje każdemu.
  • Zupa grzybowa nietypowa tradycja – przygotujesz ją z suszonych grzybów. Sukcesem idealnej zupy grzybowej to zabielenie śmietany. Kremowa, pyszna grzybowa to idealny pomysł, zwłaszcza jeśli jesienią uzbierałeś dużo pysznych grzybów.

Tradycyjnie na deser – co przygotować?

Wiele smaków możemy kojarzyć nawet z dzieciństwa, dlatego tak czekamy na makowca, kluski z makiem, piernik staropolski czy kompot z suszu.

  • Kluski z makiem goszczą w menu wigilijnym w wielu regionach Polski. Domowej roboty makaron z dodatkiem miodu, bakalii oraz maku. Mak zmielisz w maszynce do maku, dzięki temu uzyskasz idealną konsystencję.
  • Makowiec – zmielony makowiec do wypieczenia makowca – poczujesz smak i zapach perfekcyjnego ciasta. Dodaj do tego zestawu kompot z suszu. Jaki powinien być idealny makowiec? Pokryty lukrem, dodatkowo dodaj bakalie a zarazem wilgotny. Użyj keksówki bądź silikonowej blaszki.
  • Kompot z suszu – jabłka, rodzynki, śliwki, morele i figi. Oprócz owoców dodaj cukier, cynamon czy też goździki rozgrzeje na pewno każdego. Pyszny, zdrowy a dodatkowo zawiera dużo błonnika. Warto podać gościom zwłaszcza podczas spożywania ciężkostrawnych.

Dekoracje na stole wigilijnym, na co postawić?

Dekoracje a zwłaszcza świąteczne dbają o niezapomniany klimat świąt. Piękne, białe gwiazdy, girlandy, lampki, choinka, bombki, świece oraz gałązki jodełkowe. Warto pamiętać i wiedzieć jak wystroić stół wigilijny tak aby wszystko pasowało do siebie. O tym jak udekorować świąteczny stół przeczytasz w naszym artykule. Sprawdź!

Nowoczesne dania wigilijne – jakie wybrać?

Czasami dobrze jest połączyć tradycje z nowoczesnymi rozwiązaniami w kuchni. Co powiesz na kilka dań, które odmienią Twój stół wigilijny.

  • Koreczki śledziowe z czosnkiem marynowanym – wystarczy kupić filety śledziowe marynowane, nabić na wykałaczkę z czosnkiem i dodać liście bazylii oraz natki pietruszki. Proste i pyszne.
  • A co powiesz na zupę rybną z kawałkami pstrąga? Potrzebujesz papryki, marchwi, pstrąga, bulionu, cebuli, selera – to tylko kilka składników, aby goście wychwalali Twoją zupę cały wieczór. Danie jednogarnkowe, przygotowanie zupy zajmie niewiele czasu.
  • Kapusta i grzyby w nowoczesnej odsłonie – kulebiak! Co to jest kulebiak, jak go przygotować? Nic prostszego. Kup gotowe ciasto francuskie, farsz, który już tak dobrze znasz wyłóż na ciasto. Zawiń to tak jak byś robiła ciasteczka. Mogą mieć różną formę. Piec w 200 stopniach przez 25 minut. Możesz go posmarować oliwą czosnkową i posypiać rozmarynem.

Przepisy oraz dekoracje na stół zachwycą wszystkich gości. Najważniejsze to spędzić czas w gronie bliskich dla Ciebie osób. Połączenie tradycyjnych smaków z tymi nowoczesnymi zaskoczy każdego – na pewno pozytywnie. Ciesz się magią świąt Bożego Narodzenia!

Zostaw komentarz