Brzoskwinie – czy hodowla w Polsce ma sens?

Komentarze

Wiele osób wymienia brzoskwinie jako swoje ulubione owoce, mimo to rzadko są uprawiane w Polsce na większą skalę. Częściej pojawiają się w przydomowych ogrodach, ale i wtedy nie brak wątpliwości, czy hodowla brzoskwini w Polsce ma sens.

Wymagania brzoskwini zwyczajnej

Brzoskwinia zwyczajna wymaga żyznego, przepuszczalnego podłoża o neutralnym pH. Stanowisko powinno być słoneczne i osłonięte przed wiatrem. Drzewko wywodzi się z Chin, gdzie klimat jest o wiele łagodniejszy niż w Polsce. Nawet zimą temperatura nie spada poniżej 0°C. Dlatego przymrozki w Polsce mogą być dla niej niebezpieczne, szczególnie te wiosenne, gdy drzewko budzi się już do życia.

Czy hodowla brzoskwini w Polsce ma sens?

Zapoznanie się z wymaganiami brzoskwini może nie nastraja zbyt optymistycznie, ale zdecydowanie nie powinniśmy rezygnować z własnego drzewka brzoskwiniowego, które nie tylko da nam pyszne owoce, lecz także będzie urozmaiceniem polskiego ogrodu. By uprawa się udała, powinniśmy skupić się przede wszystkim na wyborze odpowiedniej odmiany, czyli odpornej na spadki temperatur, jakich może doświadczyć w polskim klimacie. Warto wtedy zwrócić uwagę także na wrażliwość jej pąków. Aby dokonać dobrego wyboru najlepiej zwrócić się do sklepu z nasionami – specjaliści pomogą nam w doborze drzewa do swojego ogrodu.

Jaką odmianę brzoskwini wybrać?

Do uprawy w polskim klimacie najczęściej poleca się odmiany wyselekcjonowane w USA, Kanadzie lub właśnie w Polsce.

  • Brzoskwinia Redhaven – odmiana wywodząca się z USA, wytrzymuje temperatury do -25°C. Daje kuliste, smaczne owoce. Zbiór jest możliwy od połowy sierpnia.

  • Brzoskwinia Harnaś – odmiana pochodząca z Kanady, znosi mrozy około -23°C. Rodzi umiarkowanie duże owoce. Pierwsze zbiory możliwe są już na końcu lipca. Wczesne zawiązywanie się owoców zwiększa ryzyko przemarznięcia ich zalążków.

  • Brzoskwinia Reliance – odmiana pochodząca z USA dająca obfite plony. Znosi mrozy do -23°C. Owoce mają nieregularny kształt i dojrzewają od połowy sierpnia.

  • Brzoskwinia Saturn – odmiana stworzona w USA, daje płaskie owoce o silnym aromacie. Dorosłe drzewka dobrze znoszą niskie temperatury. Młode mogą przemarzać, dlatego nie należy wysadzać ich jesienią.

  • Brzoskwinia Velvet – odmiana pochodząca z Kanady, odporna na mrozy – także zawiązki owoców lepiej znoszą przymrozki niż u innych odmian. Daje mniejsze owalne owoce. Zbiory możliwe są od drugiej połowy sierpnia.

  • Brzoskwinia Iska – odmiana stworzona w Polsce. Drzewka są odporne na mrozy, jednak odporność pąków wiosną określana jest jako średnia. Rodzi średnie lub duże owoce. Dojrzewają od połowy sierpnia.

Jeśli zależy nam na urozmaiceniu ogrodu możemy też wybrać ozdobną odmianę karłowatej brzoskwini Honey Red nadającą się do uprawy w donicy. Jej ciemnoczerwone liście i złociste owoce tworzą ciekawy kontrast. Znosi mrozy, ale wiosną przymrozki mogą uszkodzić jej pąki, jednak ze względu na rozmiary łatwo można ją przenieść do pomieszczenia.

Jak widać, hodowli brzoskwini nie trzeba się bać. Nawet w Polsce możemy cieszyć się smacznymi, świeżymi owocami. Wystarczy, że wybierzemy odmianę odporną na mróz i zapewnimy jej ciepłe i osłonięte stanowisko.

Zostaw komentarz