Każda zakrapiana impreza wymaga podawania trunków we właściwy sposób. Trudno sobie bowiem wyobrazić wpadkę na eleganckim bankiecie firmowym czy na innej, ważnej uroczystości, na której jest podawany mocny alkohol. Każdy wysokoprocentowy trunek ma wiele do zaoferowania oraz smakuje wyśmienicie, ale tylko wtedy, gdy jest podany w odpowiednim naczyniu oraz we właściwej temperaturze. Jak zatem podawać wódkę, whisky, brandy, koniak czy nalewkę?
Jak podawać wytworne trunki?
Właściwe podawanie alkoholu jest prawdziwą sztuką. Inne bowiem zasady obowiązują w przypadku wina czy piwa, a jeszcze inne w odniesieniu do wysokoprocentowych trunków. Poszczególne alkohole podaje się bowiem w różnych kieliszkach. Co więcej, niektóre powinno się wcześniej przelać do karafki, a inne z kolei nalewać prosto z butelki.
Jeśli chodzi o brandy czy koniak to alkohole te, zostały stworzone po to, aby powoli się nimi delektować. Trunki te należy podawać w niskich kieliszkach o okrągłym kształcie oraz na grubej nóżce. Ich czasza może przypominać kwiat tulipana. Bardzo ważne jest to, aby naczynie napełnić tylko do 1/4 wysokości. Tego typu alkohole najlepiej jest podawać po obiedzie lub kolacji w pokojowej temperaturze.
Whisky to taki trunek, który najlepiej smakuje wówczas, gdy jest podany na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Nigdy zatem nie należy go podawać z kostkami lodu. Alkohol ten powinno się serwować w niewysokich szklankach z grubym dnem. Bardzo ważne jest to, aby naczynia napełnić tylko do ¼ wysokości, a ich zawartość sączyć bardzo wolno. Na stole whisky najlepiej się prezentuje, jeśli zostanie podane w prostokątnej karafce z białego szkła.
Jak podawać nalewkę oraz tradycyjną polską wódkę?
Nalewki i likiery to takie napoje alkoholowe, którymi również należy się delektować. Bardzo ważne jest to, aby sączyć je małymi łyczkami i w ten sposób rozkoszować się ich bogatym smakiem. Do takich alkoholi najlepiej nadają się kieliszki o pojemności 50 ml na nóżce, najlepiej kształcie tulipana. Do serwowania likierów doskonale nadaje się kryształowa karafka. Może ona być prostokątna oraz nieco pękata. Do likierów dobrym wyborem są także wysokie oraz smukłe karafki z przeźroczystego szkła. Wówczas to można bez problemu ocenić kolor podawanego trunku.
Jeśli chodzi o wódkę, to jest to taki alkohol, który najczęściej gości na polskich stołach. Jest on powszechnie podawany na weselach, biesiadach oraz wielu spotkaniach rodzinnych. Co prawda większość osób przed podaniem chłodzi wódkę, ale tak naprawdę powinna ona być podawana w temperaturze pokojowej. Tylko bowiem wtedy można rozpoznać jej nuty smakowe. Z kolei schłodzona najlepiej smakują czyste gatunki. Alkohol ten należy zawsze podawać w kieliszkach o pojemności od 25 do 60 ml. Mogą one być z nóżką, ale bardzo dobrym wyborem są także naczynia bez nóżki. Zgodnie z zasadą savoir-vivreu w kieliszkach na nóżce serwowane są przede wszystkim bardzo mocne wódki oraz słodkie i kolorowe. Kieliszek należy zawsze napełnić w taki sposób, aby na około 3-5 mm od góry był pusty.
Obecnie wybór naczyń służących do serwowania alkoholi jest ogromny. Sklep Re Cucina – https://recucina.pl/ – oferuje przeróżne kieliszki i karafki z których każdy alkohol zawsze smakuje wyśmienicie.